Hemmagjorda smörgåstårtor

Hemmagjorda smörgåstårtor

Hemmagjorda smörgåstårtor är väldigt svenskt och gillas oerhört mycket av de allra flesta, men inte bara av oss svenskar.

Smörgåstårta är en typ av smörgåsanrättning av en sådan storlek och form och med så pass mycket pålägg och fyllning att den till utseendet och konsistensen påminner mer om en tårta  än en smörgås. Smörgåstårtan är vanligtvis uppbyggd i flera skikt där bröd varvas med lager av olika pålägg eller till konsistensen krämiga fyllningar. Vanliga ingredienser i recepten är räkor, rökt lax, skinka, ägg, tomater och gurka. Även kräftor och kallskuret kött förekommer. På glesbygden i det svenska inlandet förekommer även varianter med bland annat köttbullar som garnering, då tillgången på skaldjur som till exempel räkor, historiskt har varit dålig. Den serveras kall och skärs upp på samma sätt som en vanlig tårta.

Smörgåstårtans historia är inte så lång som man kan tro. Det var först på 1970-talet som smörgåstårta slog igenom som en kalas rätt. Men även om en viss Gunnar Sjödahl från Wedemarks konditori i Östersund har fått äran av att ha uppfunnit rätten 1961, så nämns smörgåstårtan som företeelse redan på 1940-talet i olika matsammanhang.

Då kunde det vara festliga smörgåsar med fin fyllning och lyxig topping men också sådant man packade i matsäcken. Troligen utvecklades smörgåstårtan av kallskänkor som kanske tagit intryck från Danmarks smörgåskultur. Populär blev smörgåstårtan i alla fall och är en älskad rätt i hela Sverige än idag.

Trots sin ringa ålder har smörgåstårtan blivit en modern tradition som ofta serveras på familjehögtider som till exempel bröllop, konfirmation, student- och födelsedagsfester. Det är även populärt att fira Sveriges nationaldag med en smörgåstårta.

Recept på hemmagjorda smörgåstårtor hittar du här!

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *